poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Quiche z cukinią, papryką, szynką i serem camembert

Dziś przedstawiam pierwszy z wielu mam nadzieję przepisów kulinarnych na moim blogu. Jest to quiche (wytrawna tarta) z warzywami i szynką. Gotuje od niedawna, ale strasznie to lubię. Najczęściej biorę się za dania kuchni włoskiej i francuskiej (po powrocie z wyprawy do Londynu miałam nawet etap fascynacji kuchnią angielską, chociaż powszechnie wiadomo, że nie jest najlepsza ;)), bo chyba lubię eksperymentować. Na dłuższą metę kuchnia polska chyba bardziej mi odpowiada, ale muszę się wyszaleć. Quiche to oryginalnie danie francuskie, ale globalizacja dotknęła także kuchnię i danie to można spotkać wszędzie, z jakimikolwiek składnikami, czy to pod taką nazwą czy jako po prostu "tartę". Ok, bez zbędnego przeciągania oto przepis:


Składniki (forma do tarty o średnicy 29 cm):
Kruchy spód:
250g mąki pszennej
150 g zimnego masła
1 żółtko
szczypta soli

Wszystkie składniki zagnieść na ciasto. Można to zrobić w malakserze, ja go nie mam, więc robię to ręcznie. Do mąki dodać pokrojone na kosteczki zimne masło i siekać nożem, aby połączyło się trochę z mąką. Dodać żółtko i szczyptę soli, dalej siekać. Następnie zagnieść na kulę. Proponuję jak najdłużej starać się połączyć składniki za pomocą noża, bo im dłużej ciasto ma styczność z naszymi dłońmi tym szybciej masło się rozpuszcza i tym samym ciasto staje się rzadkie. Tak uformowaną kulę ciasta zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 30-45 min. 

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Gdy ciasto jest już schłodzone rozwałkować je i wyłożyć nim wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą formę do tarty. Jeżeli ciasto wystaje poza brzegi formy można je obciąć, ale ja nigdy tego nie robię. Szkoda ciasta :) Można je trochę podwinąć lub po prostu zostawić jak jest i na przykład po upieczeniu obciąć. W cieście zrobić dziurki widelcem (dosyć gęsto) i wstawić do piekarnika na 15-20 min, aby podpiekło się do złotego koloru. [Można oczywiście obciążyć ciasto, aby się nie obkurczyło, wysypując na położony na nim papier do pieczenia fasolę, monety czy kulki ceramiczne, a następnie po ok. 10-15 min zdjąć z papierem i piec kolejne 5-10 min, ale ja - głównie z lenistwa - tego nie robię].

Nadzienie:
1 cukinia
1 czerwona papryka (ja użyłam akurat zielonej, dlatego nic czerwonego oprócz pomidora na zdjęciu nie widać)
100 g szynki konserwowej
1 pomidor
1 cebula 
1 ser camembert (150 g)
3 jajka
1 szklanka śmietany (18% lub 30%)
1/2 szklanki mleka
bazylia, sól i pieprz

Pokroić w półplasterki cukinię (zachować jakieś 6 całych plasterków - zostaną ułożone na wierzchu), cebulę i paprykę w kostkę i podsmażyć na oliwie na patelni. Pokrojoną w kosteczkę szynkę rozsypać równomiernie na cieście, dołożyć podsmażone warzywa (wyjąć całe plasterki cukinii) i na tym wszystkim ułożyć pokrojony w plasterki camembert. 
Przygotować masę jajeczną. Do miski rozbić jajka i roztrzepać, wlać śmietanę i mleko, wymieszać, doprawić solą i pieprzem, dorzucić posiekaną świeżą bazylię lub suszoną. Wylać masę na warzywa, tak żeby dotarła we wszystkie zakamarki. Udekorować układając całe plasterki cukinii i plasterki pomidora.

Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec dopóki masa jajeczna się nie zetnie. Będzie to ok. 20-30 min. (zależy od piekarnika), ale najlepiej sprawdzić potrząsając formą, jeżeli nic się nie rusza i nic nie chlupie to znaczy, że jest upieczone.

Smacznego :))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz